dagens sök

Var riktigt trevligt och effektivt.
Trevligt för att det var trevligt sällskap, som det alltid är, och så tittade solen fram. Härligt.
Effektivt för att vi även hann med att träna uppletande i ruta. Elsa fattade inte riktigt vad hon skulle göra först så vi fick dirigera lite så hon hittade den första saken. Den andra hittade hon och kom in med utan problem.
Jag tänkte att vi ska träna mer hämta och lämna inne så hon får in kommandot och vet vad som förväntas av henne.
Är lite sugen på att testa söket med en norsk sökrulle. En rulle hon har runt halsen och som hon tar i munnen när hon hittat "figgen". Tål att funderas på.

i kväll...

...blir det tacos.
Punkt.

så har jag då...

...debuterat som domarsekreterare på en lydnadstävling.

Det var 20 minusgrader i morse när jag skulle åka iväg, bilen startade med ett gnissel men fick upp värmen ganska snart. Det bar iväg till Lidingö Brukshundklubb och lydnadstävling där jag skulle vara skrivare i klass 1.

17 anmälda men 11 dök upp och det blev kanske ganska lagom i kylan. Som tur var sken solen och det kändes lite varmare så småningom. 11 ekipage som gjorde momenten

platsliggning
tandvisning
linförighet
ställande
inkallning
läggande
apportering
hopp över hinder


Väldigt nyttigt för mig som aldrig någonsin varit på en sån här tävling att få en sån inblick och få lära mig vad domaren tittar på och hur han bedömer. Jag har ju tänkt att eventuellt själv tävla till hösten så nu har jag mycket att bearbeta och fundera på.
Framförallt är jag väldigt inspirerad att fortsätta med vår träning.

Om någon skulle sagt till mig för fem år sen att jag skulle stå som skrivare på en hundtävling hade jag skrattat den personen rakt upp i ansiktet, rått och hjärtligt och sagt: ALDRIG I LIVET!!!!

kontakt

Jag ville ha en bättre kontakt med vovven i fotgåendet och funderade ett tag på hur jag skulle göra. När jag hade godis i handen tittade hon upp bara ibland, men jag vill att hon ska titta upp hela tiden.
Då testade jag att ha godis i munnen som jag spottade ut så fort hon tittade upp.
Då började det hända saker, redan efter ett par "spott" fattade hon att det är bäst att titta upp så man inte missar nåt godisregn. Så nu ska jag utöka sträcka och tid sakta men säkert så vi har bra kontakt längre och längre.
För övrigt är nu dammsugaren en del av inredningen eftersom jag måste dammsuga hela tiden. Hon fäller som en tok och det är ingen ide att plocka bort den mellan varven. Jag hoppas verkligen det är slut med detta snart för det är inte roligt att se ut som en angorakatt så fort man har klappat henne. Det är bara att fortsätta borsta vovven och dammsuga hemmet.

trött vovve

Efter dagens sök i skogen sover hon gott.
Det var ganska kallt och jag blev själv ganska mosig när jag fick upp värmen igen.
Idag hade vi två löptikar så vi delade upp oss tikar och hanar.
På så sätt blev det inte så lång väntan för löptikarna som annars hade fått vänta till sist. Vi hade 6 hundar så det hade blivit långt. Det kändes kort men effektivt med tre hundar på vår sida och det blev bra skick.
Det är så härligt att se dem galoppera iväg när de ska söka.
Jag fick också användning för mitt nya täcke som jag satte på henne för att hålla värmen. Hon ser riktigt cool ut, vit hund med svart täcke, tuffing.

det var tomt...

...på brukshundsklubben så vi hade hela banan för oss själva.
Och den måste ju så klart nosas igenom först innan man kan göra något annat så vi båda började med att se oss omkring.
Sen skred vi till verket.

Vi började med hopphindret.

Sitt. Stanna.HOPP!!Och så in till fotposition.
Toppen!

Lite apportering. Den är lite tung den nya apporten och hon blev lite förvånad första vändan och tappade den nästan. Sen gick det bättre. Hon vet vad hon ska göra.

Efter lite lek med boll som studsade hysteriskt i den gropiga terrängen ville jag se om hon skulle våga klättra lite. Jag klättrade upp först och hon kom faktiskt efter. Hon tyckte dessutom att det var så roligt så hon sprang runt och gjorde om det två gånger till, helt självmant.Här klättrade vi. Bra för självförtroendet att hon vågade.

20 cm snö...

...ska det komma idag, har de sagt.
Så då får man väl gå ut medan det ännu är klart och få dagens motion och sen ladda med leksaker och godis för en eftermiddag inne.
Jag funderar på att åka till ortens brukshundsklubb och se om de har ett hopphinder, det tyckte hon var så roligt. Det är en sån där grej man skulle vilja ha hemma, bara kunna gå ut och hoppa lite. Kanske på landet i sommar, ett litet spillvirkesprojekt.
Till eftermiddagens inneaktiviteter kan jag ta fram den nya träapporten jag köpte igår. Den ska vi träna på att hämta, lämna och bara hålla i munnen.
INTE TUGGA!!
Tyvärr kan jag ju inte kasta den för apportering, då blir det stora kratrar i parketten. Jag får sätta henne och sen gå bort och lägga den så får hon hämta.
En liten träningsväska ska jag göra i ordning också, med sökväst, apport, leksaker och vattenflaska och annat smått och gott

inneträning

När det snöar och stormar ute får man hålla till godo med träning inne.
Så idag har vi tränat på sitt och ligg i fotposition,
ligga och stanna kvar medan jag går bort och ligga kvar tills jag kommer tillbaka.
Bild från i söndags då vi tränade på att ligga kvar när vi gick bort en bit, gick alldeles utmärkt!
Hon tycker att det är svårt med bara ett ligg-kommando, hon vill gärna att jag böjer mig ner och pekar på golvet innan hon lägger sig så det måste vi öva mer på. Jag måste ju kunna kommendera ligg utan att använda kroppen. När jag står en bit ifrån och säger "ligg" kryper hon alltid fram lite innan hon lägger sig så där får jag gå tillbaka och träna ligg nära.
Så nu blir det liggträning de närmsta dagarna.
Tjoho!

söndagsträning

Idag åkte vi till en riktigt fin bana där vi dessutom var helt själva, denna soliga förmiddag.

Vi har tränat fotgående och fokuserat på att få mer ögonkontakt under själva gåendet.

Vi har hoppat över hinder. Det var kul, där fattade hon direkt vad hon skulle göra och kom dessutom in till fotposition direkt efter hoppet. Bonus!

Vi har tränat platsliggning bredvid en annan hund och t.o.m. det gick bra.Jag har ju undrat hur det ska gå att tävla bland en massa andra hundar när hon tror att det ska lekas så fort hon ser en annan vovve. Jag var skeptisk till platsliggandet först men det gick bra. Sen när vi gick tillbaka till bilarna gick hon lös vid min sida och försökte inte med nåt bus. Måste börja vara lite restriktiv med att hälsa på alla och leka.
Hon blev väldigt koncentrerad när hon fattade vad som gällde.En härlig dag i solen.

jag undrar...

...om det är löp på gång...Det är andra gången den här veckan som jag får ihop en sån här pälshög.

Om man sen lägger till de drivor som ligger på golvet,
att soffan ser ut som en angorakatt,
de tussar som sitter på strumporna,
och det som sitter på klädvårdsrullen
är det ett under att hon har någon päls kvar på kroppen!

Och om man dessutom lägger till att hon går med nosen i backen som en dammsugare på våra promenader, rullar sig överallt och är mycket omsorgsfull med var hon sätter sig
så kan man nog dra slutsatsen att det nog är dags för ett löp när som helst.

Och den här gången blir det en byxa....

oj...

Så mycket att läsa och så mycket att träna.
Med vovven alltså.
Men en del saker sitter faktiskt redan.
Jag behöver t.ex. inte börja från början med inkallningen. Hon sitter så fint och väntar medan jag går en bit bort och när jag sen kallar in kommer hon gallopperande så glatt. Där kan jag öka svårighetsgraden med att öka avståndet.
Fotposition tränar vi kortare stunder fast fler gånger om dagen.
På promenaden testade jag att gå en kortare sträcka med kontakt hela vägen. Sen ska jag låta vara osagt om det var jag eller skinkan som var mest intressant... men det gick =)
Jag behöver få upp tempot i hennes sättande i fotposition, hon rör sig som en sömngångare, och jag behöver få bättre kontakt. Jag har märkt att det blir lite bättre fart när vi tränar ute, där är det ju också bättre utrymme. Hon kanske känner sig bekvämare när det inte är så begränsat runtomkring.
Nu är vi i alla fall igång.
Hurra!!

RSS 2.0